Formulakausi 2015

Formula ykköset ovat pitkään olleet yksi henkilökohtainen suosikkini. Aikaisimmat muistot formuloista on varmasti Keke Rosbergin mestaruus, mutta sen jälkeen etenkin Mika Häkkisen ja Mika Salon esitykset ovat jääneet omaan mieleeni. Toki myös nykyinen taistelupari, Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas ovat olleet mielenkiinnon kohteena jo pitkään ja heidän uriaan on tullut seurattua vahvasti.

Kausi 2015 on ollut taas Mercedeksen juhlaa, mutta kaikki varmaan muistavat tallin rämpimisen muutama vuosi sitten kun Red Bull Racing oli vallassa. Nyt puolestaan Red Bull rämpii ja tämä tekeekin formuloiden seuraamisesta varsin mielenkiintoista. Ferraria menestys on jo vältellyt jo jonkin aikaa, olisikohan kenties ensi kausi punaisten?

f1

Tämän hetken ykkössuosikkini on ehdottomasti Sebastian Vettel ja olen päässyt myös henkilökohtaisesti keskustelemaan miehen kanssa hänen ollessaan Suomessa. Moni ei tiedä että Sebastian on melkoinen Suomi-fani ja hän käy täällä itse asiassa todella usein. Sebastianista saa myös sen kuvan että mies on kaikille ystävällinen ja ottaa kaikki huomioon radan ulkopuolella, mutta kun kypärä laitetaan päähän, kuoriutuu kuskista peräänantamaton kilpailija. Näinhän sen tulee ollakin, ilman muuta. Näin on monen muunkin kuskin kohdalla, mutta jotenkin tuntuu että Sebastianin kohdalla kontrasti on kaikkein suurin. Ehkä tämä on merkki siitä että maailmanmestari on maailmanmestari.

Kausi 2015 on kuitenkin ollut Mercedeksen ja tallimestaruus on taskussa kun ajamatta on vielä neljä osakilpailua. Lewis Hamilton on melkein varma mestari, mutta kauden kovin kamppailu käydään vielä kakkostilasta, sillä Sebastian Vettelin ja Nico Rosbergin välistä eroa ei ole kuin seitsemän pistettä. Suomalaisten kesken saadaan varmasti Sotshin kaltaista taistelua aikaiseksi, sillä Bottaksen ja Räikkösen eroa ei ole kuin 12 pistettä.

Voittoon ei ole kyennyt tällä kaudella kuin kolme kuskia ja yhdeksän voittoa on mennyt Lewis Hamiltonin nimiin. Kolme voittoa on Sebastian Vettelillä ja kolme Nico Rosbergilla. Ehkä kauden suurin yllätys on ollut Ferrarin nousi Williamsin ohi, toisaalta myös Red Bull Racingin romahtaminen useamman mestaruuden jälkeen. Marussia tiimin meno on ollut odotetun heikkoa eikä tilillä ole pistettäkään. Myös McLarenin ja Hondan yhteistyö ei ole lähtenyt odotetun lailla lentoon ja sillä on pisteitä vasta 19 kun Fernando Alonso on tuonut 11 pistettä ja Jenson Button 8. Ensi kausi tulee kuitenkin varmasti olemaan parempi tämän tallin osalta ja siltä voidaan odottaa jopa palkintopallipaikkoja.

Jäljellä on tässä vaiheessa vielä erittäin mielenkiintoiset USA:n, Meksikon, Brasilian ja Abu Dhabin osakilpailut ja eihän näistäkään jännitystä puutu. Vaikka mestaruus on kenties jo ratkennut, nähdään radoilla varmasti mainioita kamppailuja ja kenties jo asetelmien hakua tulevalle kaudelle, jonka alustava kisakalenteri on myös jo julkaistu.

Olen päässyt paikan päälle seuraamaan formuloita kaksi kertaa, kerran Barcelonaan ja kerran Unkarin legendaariselle Hungaroringille. Nyt on kolmas kerta varattu, sillä ensi kaudella menemme isommalla kaveriporukalla katsomaan Monacoon F1-osakilpailua. Eipä kauheasti tuota odottaa, mutta kai se on pakko vain odottaa… Siinäkin mielessä katselee mielenkiinnolla näitä kauden lopun kisoja kun tietää että ensi kaudella pääsen katsomaan ihan oikeaa kisaa ja vieläpä Monacoon.

Oletko sinä ollut katsomassa formulakisaa paikan päällä ja minkälaiset kokemukset sinulla on siitä? Minulla on kahdesta aiemmasta kisasta jäänyt todella hyvät mielet ja nyt odotankin todella innolla tulevaa matkaamme Monte Carloon. Toivottavasti näemme tuossa kisassa hurjan voittotaistelun kahden suomalaisen formulakuskin, Kimi Räikkösen ja Valtteri Bottaksen kesken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *