Rekisterinumeroiden keräys – hullua?

Tätä harrastusta ei moni ymmärrä ennen kuin on sitä itse kokeillut. Kerään rekisterinumeroita eri autoista ja en voi oikeastaan liikkua missään ettenkö katsoisi auton rekisterinumeroa tai oikeastaan kilpeä sillä silmällä. Tässä tapauksessa kerään rekisterikilvistä tiettyjä numeroita tai kirjaimia ja tätä voi toki harrastaa kuka tahansa. Pieni varoituksen sana tässä vaiheessa tietty on paikallaan, sillä tähän jää kivasti koukkuun.

Yksi tapa kerätä erilaisia rekisterinumeroita on kerätä numerot ykkösestä 999 –lukemaan. Alku tässä on tosi hankala, mutta jotkut voivat helpottaa urakkaansa aloittamalla vaikka numerosta 751 ja jatkamalla 652… siinä 1 ja 2 esiintyy viimeisinä lukemina ja homma helpottuu huomattavasti. Olen kuitenkin saanut kerättyä jo toista kierrosta pitkälti tätä lukema-hakua, ja hauskaahan se on ollut. Kavereiden kanssa on myös kova kisa aiheesta ja tällä saa kivasti eloa eri reissuihin.

Toinen juttu joita kerään on OPS-rekisterikilvet. OPS on oman nimeni alkukirjaimet ja näitä en sentään ole aakkosjärjestyksessä kerännyt, vaan aina kun vastaan tulee auto jossa on kyseinen kirjainyhdistelmä, otan numeron ylös älypuhelimellani mahdollisuuksien mukaan. Myös muutama kaverini tietää tästä harrastuksestani ja ottavat puolestani kuvia näistä rekisterikilvistä ja lähettävät kuvaviestejä meikäläiselle. Ja toki näin teen itsekin, sillä muutama kaverini kerää näitä ja heiltä olen aikanani saanut ensimmäisen kipinän näinkin hulluun harrastukseen. Onko sinulla vastaavanlainen harrastus tai keräiletkö muita juttuja mitkä liittyvät autoihin? Olisi kiva kuulla näistä palautelomakkeen kanssa ja voisimme vaikkapa tutustuttaa lukijamme näihin erilaisiin keräysasioihin.

Tätä nykyä suomaiseen rekisterikilpeen saa oikeastaan mitä kirjaimia tahansa ja jos viimeiset lakimääritteet lyövät itsensä eduskunnassa läpi, voi rekisterikilpi olla ihan mitä tahansa ja siinä ei tarvitse olla perinteistä kolmea kirjainta ja maksimissaan kolmea numeroa. Mielenkiintoista nähdä mitä kaikkea tämä uudistus tuo mukanaan ja minkälaisia rekisterikilpiä lopulta liikenteeseen tulee. Tällä hetkellä tuo erikoiskilpi maksaa 900 euroa ja jatkossa erikoiskilven hinnan oletetaan laskevan.
Itselläni on myös tällainen erikoiskilpi, mutta jätän tässä nyt paljastamatta tuota kilpeä, sillä sen avulla saa tänä päivänä varsin helposti kaikenlaista tietoa. Ei omissa tiedoissani tietty mitään ihmeellistä ole, mutta ihan nyt vaan varmuuden vuoksi jätetään tuo asia kertomatta.

Tällä hetkellä erikoiskilven hankkimisella on muutamia rajoituksia ja niitä ovat mm. enintään kolminumeroinen luku ja kaksi tai kolme kirjainta. Perävaunun erityiskilpi pitää aina aloittaa aina P, W tai D-kirjaimella ja diplomaattiautojen käyttöön on varattu CD –yhdistelmä. Jos muistat vielä museoajoneuvot, niissähän on mustat taustat ja valkoiset merkit. Näitä kilpiä saa yhä autoille jotka on tuotu ulkomailta ja jotka on otettu käyttöön ennen vuotta 1972.

Tiesitkö muuten että ennen rekisterit valmistettiin aikaisemmin vankilassa? Tuosta on kuitenkin jo luovuttu ja kilvet valmistetaan ihan muualla. On olemassa myös paljon erilaisia kilpitehtaita, jota valmistavat erilaisia hupikilpiä joita näkee mm. rekka-autojen tuulilaseissa ja muissa yhteyksissä. Näitä ovat myös erilaiset kilvet jotka kiinnitetään mm. lastenvaunuihin.
Rekisterikilpien historia on myös erittäin mielenkiintoinen, sillä ensimmäiset kilvet nähtiin suomalaisissa autoissa jo vuonna 1922, pian itsenäistymisen jälkeen. Aluksi kilvissä oli myös eri läänien tunnuksia, esimerkiksi U oli Uudenmaan lääni ja niin edespäin. Tätä uudistettiin myös matkan varrella ja uusia läänitunnuksia nähtiin melkein joka vuosikymmenellä. Ja olipa myöhemmin sitten myös jopa kuntakohtaisia rekisterikilpiä. EU-kilvet tulivat voimaan vuonna 2001, vaikka tuntuu että siitä ei kauhean kauaa aikaa olekaan. Rekisterikilpien historia on varsin mielenkiintoinen, tutustu ihmeessä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *